Υγεία και ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι ο αγνός χυμός, που εξάγεται από τις ελιές, με μηχανικές μεθόδους χωρίς πρόσθετες ουσίες.

Χωρίς άλλη παρέμβαση.

Όλα τα άλλα ελαιόλαδα είναι αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας βιομηχανικών ελαιολάδων (lampante-pomace) για εξευγενισμό τους.

Τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία έχουν αποδειχθεί για το καρδιαγγειακό σύστημα, το αναπνευστικό, το νευρικό, το μυοσκελετικό, το ανοσοποιητικό, τις φλεγμονές και το πεπτικό σύστημα.

Αρκετές πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι με την τακτική χρήση του ελαιολάδου, οι εναποθέσεις ασβεστίου στα οστά έχουν αυξηθεί και επομένως η συνολική απώλεια οστικής μάζας πυκνότητα έχει μειωθεί.

Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, καθώς η κατανάλωση της Μεσογειακής Διατροφής έχει από καιρό συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά στις ελιές έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρόσφατες ερευνητικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται στις ελιές (και το ελαιόλαδο) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η ελευρωπαΐνη βρίσκεται αποκλειστικά στις ελιές και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό με διάφορους τρόπους. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ελιών τις καθιστούν φυσική πηγή προστασίας από τον καρκίνο.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού και μπορεί επίσης να επηρεάσει την ενήλικη ζωή του.

Μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο είναι μια καλή εναλλακτική για τη θεραπεία του διαβήτη.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου.

Αυτά τα οφέλη έχουν τεκμηριωθεί σε μελέτες διαβήτη σε παιδιά και ενήλικες.

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το ελαιόλαδο συνιστάται σε ασθένειες όπου πρέπει να διατηρηθεί η παγκρεατική λειτουργία, όπως παγκρεατική ανεπάρκεια, χρόνια παγκρεατίτιδα, κυστική ίνωση, σύνδρομα δυσαπορρόφησης κ.λπ.

Πέρα από τις πολυφαινόλες, το ελαιόλαδο έχει μεγάλη αναλογία βιταμινών A, D και K, καθώς και βιταμίνη Ε, την κύρια πηγή προστασίας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξείδωση των κυττάρων.

Αυτό το καθιστά καλό βοήθημα σε συγκεκριμένες θεραπείες για τη θεραπεία δερματικών διαταραχών όπως η ακμή, η ψωρίαση και τα σμηγματορροϊκά εκζέματα.